Gereedschapmakerij - Tooling

Dé specialisatie van SSEB: volg-, snij- en buiggereedschap, transfergereedschap, dieptrekgereedschap en vormgereedschap

De expertise van SSEB is uniek als het gaat om volg-, snij- en buiggereedschap, transfergereedschap, dieptrekgereedschap en vormgereedschap. De ervaring en kennis op het terrein van tooling is ongekend groot, geen wonder dat heel veel gereedschapmakerijen en OEM’s trouwe klanten van SSEB zijn, voor tooling engineering én gereedschapconstructie.

Lange tijd was engineering van gereedschappen voor grote 3D carrosseriedelen, ten behoeve van de automotive industrie, de belangrijkste focus van SSEB. Nu is de expertise breed en diep: voor delen groot en klein, voor uiteenlopende sectoren en turnkey van idee, engineering tot en met constructie. Voor de constructie van gereedschappen werkt SSEB Systems, de productie tak van SSEB, samen met gerenommeerde partners. Stuk voor stuk partners waar SSEB al vele jaren de tooling engineering voor verricht en waarvan SSEB het eindresultaat door en door kent.

Tooling engineering en/of constructie: op maat en flexibel

Het is vaak afhankelijk van het soort bedrijf of SSEB voor een gereedschap een turnkey opdracht krijgt of alleen de engineeringsopdracht. Voor SSEB maakt dat niets uit. Binnen de gereedschapmakerij werken we flexibel en op maat, geheel gericht op de wensen van de klant.

Zo werken OEM´s graag met SSEB samen op voorwaarde dat SSEB het gereedschap van A tot Z maakt. Van ontwikkeling, vooronderzoek, engineering tot en met constructie en inclusief projectmanagement.

Gereedschapmakers zien SSEB meer als hun engineeringsafdeling of besteden tooling engineering, bij ondercapaciteit van eigen engineers, graag aan SSEB uit. SSEB verricht dan de engineering, automatisering en IT van de gereedschappen van ontwerp tot en met de productievoorbereiding. De tooling bedrijven produceren dan zelf het gereedschap of worden door SSEB daarvoor ingezet.

De stappen bij het maken van gereedschappen

SSEB onderkent een aantal grote stappen bij tooling. SSEB is inzetbaar op onderdelen hiervan, maar ook op het totale proces.

Het idee

Klanten betrekken SSEB vaak al tijdens de idee-fase bij het proces en regelmatig stippen SSEB engineers ook zelf ideeën ter verbetering aan. Onze ervaring leert dat kosten en tijd worden bespaard als SSEB al direct in de idee-fase wordt betrokken. Dit komt de snelheid, effectiviteit en het eindresultaat ten goede.

Het projectmanagement

Indien gewenst verzorgt SSEB het complete projectmanagement binnen een project, waarin naast de verschillende technische disciplines werktuigbouw, elektra en automatisering, ook inkoop, administratie, planning en document controle vertegenwoordigd zijn. Het projectmanagement stuurt op kwaliteit, planning en financiën. In het projectmanagement maken naast onze reguliere engineering activiteiten ook technische analyses, risicoanalyses, consultancy, prijsevaluaties, onderhandelingen, klantleveringen, inspectie, inkoop, kostenrapportage, statusrapportage, materiaal benodigdheden en arbeidsuren begroting voor constructie, het geheel compleet.

Het vooronderzoek

SSEB engineers gaan niet aan de slag zonder gedegen vooronderzoek. Ze zoeken liever vooraf uit wat werkt en waar eventueel problemen kunnen ontstaan. Tijdens deze fase worden belangrijke beslissingen genomen ten aanzien van de te ontwikkelen gereedschappen:
– Doelstelling
– Technische en wettelijke eisen
– Materiaal eigenschappen
– Productiemethoden
– Kostenbeheersing

Tooling Engineering

Over het slim, pragmatisch en resultaatgericht engineeren van gereedschappen leest u hier meer: Tooling Engineering SSEB. Deze fase van ontwikkeling vindt plaats in nauwe samenwerking met de klant en productleveranciers. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de kennis van alle partijen.

Binnen Tooling Engineering voeren we onder andere haalbaarheidsstudies uit, FEM-analyses en simuleren we het proces van een willekeurig gereedschap. Bij het engineeren van volg-, snij- en buiggereedschap, transfergereedschap, dieptrekgereedschap en vormgereedschap maken we gebruik van state-of-the-art 3D CAD software zoals Catia, Siemens NX (waaronder ook de module Progressive Die Design), Siemens PLM en AutoForm. Uniek daarbij is de enorme materialenkennis van SSEB, en het borgen en verder ontwikkelen van klantenkennis.

Methodeplanning, meetopnames, controllemallen en lasopnames zijn tevens expertises van SSEB binnen Tooling Engineering. Ook construeren en bouwen we automatiseringssystemen voor bijvoorbeeld transfergereedschappen.

Prototyping

Prototyping in metaal en/of kunststof, met inzet van verschillende technologieën. SSEB beschikt over productiemogelijkheden voor metalen en kunststof protodelen van enkele stuks tot kleine series.
Lees er meer over op onze pagina Prototyping.

Gereedschap constructie

SSEB construeert voor u elk willekeurig gereedschap. Van eenvoudige handinleg gereedschappen tot zeer gecompliceerde volg-, snij- en buiggereedschappen, transfergereedschappen, dieptrekgereedschappen en vormgereedschappen. Wij hebben een ruime ervaring in het compleet construeren en assembleren van gecompliceerde gereedschappen.

Wanneer SSEB wordt gevraagd ook de productie en het onderhoud van de gereedschappen op zich te nemen, komt SSEB Systems in actie. SSEB Systems zoekt uit haar netwerk de meest geschikte partner om het gereedschap te maken. De SSEB engineers behouden de regie en verantwoording. Op deze manier kan SSEB klant van ontwerpfase tot en met de productie van de gereedschappen, turnkey, ontzorgen.

Informatiemanagement is de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen partnerfirma’s, die zich als doel gesteld hebben een project gezamenlijk zo efficiënt mogelijk te realiseren. Met ervaringen uit het verleden hebben we in eigen beheer een systeem ontwikkeld, PMS, ten behoeve van efficiënter projectmanagement.

Praten over gereedschappen?

Zoekt u een zeer ervaren en deskundige partner op het gebied van tooling? Kom dan beslist een keer kennis maken met onze engineers. Ze zullen u snel overtuigen van de enorme expertise van SSEB als gereedschapmakerij. Neemt u contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak?

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.