3D printen metaal

Investering in 3D metaal printen leidt tot hoogwaardige resultaat

De 3D metaal printing technologie is de afgelopen jaren snel ontwikkeld naar het huidige niveau van kwaliteit, printsnelheid en oppervlakte structuur. Momenteel wordt 3D metaal printen al volop toegepast in de tooling-, medische- en luchtvaartindustrie. Zo levert SSEB betrouwbare 3D-geprinte gereedschappen die uw productieproces sneller, goedkoper, beter en duurzamer maken.

Onbegrensde mogelijkheden

Er kan met verschillende materialen geprint worden, zoals roestvrij staal, titanium, aluminium en gereedschapstalen. De eigenschappen van de metalen zijn na printen fysiek voor bijna 100% gelijk aan de standaardeigenschappen van het metaal. Ten opzichte van conventionele technieken biedt 3D metaal printen onbegrensde mogelijkheden voor bedrijven in allerlei branches.

Met 3D metaal printen kunnen bedrijven, groot en klein, een brug slaan tussen innovatief en conventioneel werken. Met SSEB als partner in 3D metaal printen bent u verzekerd van slimme oplossingen van een hoge kwaliteit. SSEB denkt mee over het perfectioneren van uw gereedschappen en producten. Het optimaliseren van ontwerptekeningen is daar een voorbeeld van.

SSEB creëert innovatieve processen en product-oplossingen op basis van laag op laag of Metal Additive Manufacturing Technology met de nadruk op gewichtsbesparing, operationele optimalisaties, directe digitale productie en minder gebruik van grondstoffen en energie.

Combinatie van conventioneel en 3D printen metaal

SSEB gelooft dat juist die combinatie van conventionele producten en geprinte producten de toekomst is. In die toekomst zal het 3D printen metaal het draai- en freeswerk steeds meer vervangen. Zo maakt het 3D printen van metalen ook componenten toepassingen mogelijk die je met verspanen niet kunt realiseren (complexe vormen). 3D printen speelt tevens in op de trend van afnemende seriegroottes. 3D printen is ook de juiste keuze voor kleine metalen producten, waarvan er vele tegelijk geproduceerd kunnen worden.

Naast het 3D metaal printen kunnen bedrijven bij SSEB terecht voor reverse engineering, 3D scanning, ontwikkeling, realisatie (door aanlevering STL of STEP file) en de eventuele (machinale) nabewerking van uw product. Hierbij kunt u denken aan passingen, slijpen en polijsten. SSEB kan daardoor uw van metaal geprinte 3D producten exact conform tekening leveren.

De voordelen van 3D printen metaal op een rij

• uitermate geschikt voor lagere volumes
• snelle productie mogelijk
• complexe vormen met complexe interne structuren mogelijk
• geen beperkingen aan het design
• gebruik van zeer hoogwaardige materialen
• het verkort de ontwikkelingscyclus
• het verhoogt de productiviteit
• vermindering van gewicht
• besparing materiaal en energie
• gebruik van nieuwe legeringen
• de toegang tot innovatieve ideeën

3D printen metaal: diverse metaalsoorten

SSEB staat bekend om de grote materialenkennis en kan u ook voor het printen van uw producten in metaal adviseren welk materiaal voor u het meest geschikt is. Met de volgende materialen kan  3D metaal geprinte worden. Al deze materialen zijn CE gecertificeerd:
– Gereedschapsstaal 1.2709
– Roestvast staal 1.4404
– Roestvast staal 1.4542
– Aluminium AlSi10Mg
– Inconel 718
– Direct Metal 20
– Titanium

Eigen CAD tekening of engineering door SSEB

3D metaal printen werkt met CAD tekeningen, met .STL of .STEP files. Heeft u nog geen CAD tekening dan kan SSEB deze voor u verzorgen. Door engineering, 3D scanning van een model of reverse engineering vanaf een bestaand product.

Ook kunt u samen met SSEB uw producten ontwikkelen. SSEB heeft de kennis en ervaring in huis om op de klant afgestemde producten te ontwikkelen. De ontwikkeling vindt plaats in nauwe samenwerking met de klant en productleveranciers. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de kennis van alle partijen

Sectoren en mogelijkheden voor 3D printen metaal

3D metaal printen biedt volop mogelijkheden voor heel veel branches:
• Automobiel-, Scheepvaart- en Vliegtuigindustrie
• Spuitgieterij
• Fijnmetaal
• Machinebouw
• Gereedschapmakerij
• Chemie
• Voedingsindustrie
• Medische industrie

In al deze sectoren worden momenteel de mogelijkheden verkend rondom 3D printen. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zo kan SSEB met metalen gereedschappen, tooling, die 3D geprint zijn productiebedrijven helpen om beter, sneller, goedkoper en ook duurzamer te produceren. SSEB heeft zich als doel gesteld om samen met opdrachtgevers verbeteringen te realiseren met gereedschappen die opdrachtgevers een technische voorsprong geven in hun branche.

Meer weten over 3D printen metaal of een offerte aanvragen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.