Prototyping

Prototypes van kunststof en/of metaal

SSEB maakt prototypes van gereedschappen, machines en producten. Bij prototyping streven we naar een hoge kwaliteit, korte doorlooptijd en brede materiaalmogelijkheden. Na de idee-, ontwikkel- en engineeringfase, wordt vaak eerst een prototype gemaakt voordat een product wordt geproduceerd. Met het prototype kun je namelijk testen of het product, het gereedschap of de machine in de praktijk technisch goed werkt. Ook kom je middels dit testen achter eventuele fouten in het model. En je kunt met het prototype veel beter demonstreren wat je wilt gaan maken.

SSEB en prototyping

SSEB engineert in 3D, kan 3D scannen en beschikt over een eigen 3D printer voor kunststof prototypes én een eigen 3D printer voor prototypes van metaal. Deze printers, waarin diverse materialen kunnen worden gebruikt, zijn een essentieel onderdeel van prototyping, of het nu gaat om Rapid Prototyping of Additive Manufacturing.

Rapid Prototyping en Additive Manufacturing

Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Bij Rapid Prototyping zetten we de gegevens in de computer om naar het werkelijke object dat het moet gaan worden. Dit gaat zeer nauwkeurig. Ten opzichte van het daadwerkelijk produceren is Rapid Prototyping een snel en goedkoop alternatief. Ontwerpers en kunstenaars van één of enkele producten laten vaak hun idee op deze manier realiseren, zonder dat het ooit tot een seriematige productie komt.

Met Additive Manufacturing bedoelen we het proces van het maken van producten uit 3D gegevens die laag voor laag worden opgebouwd. Additive Manufacturing kent verschillende printtechnieken die worden gebruikt binnen onder andere de automotive en aerospace sector.

Prototyping: alsof het echt is

SSEB engineers zijn van mening dat een prototype het uiteindelijke product zoveel mogelijk moet evenaren. Een prototype moet snel en tegen lage kosten worden gemaakt. Al tijdens de ontwikkeling houden we rekening met de maakbaarheid van het product en de kostprijs.

Het materiaal waarvan het prototype wordt gemaakt is uiteraard essentieel voor betrouwbare testresultaten. SSEB engineers weten als geen ander welke materialen voor het prototype beschikbaar zijn en welke geschikt zijn om zinvol te kunnen testen.

Het maken van een prototype is een zeer belangrijke stap in het ontwikkelen van de uiteindelijke versie van het product. Het helpt bij het ontwikkelen van de structuur, functie en uitstraling van het eindproduct.

Prototypes worden ook gemaakt om te kunnen showen aan potentiële gebruikers van het product. De feedback die wordt verkregen op het prototype biedt waardevolle informatie voor de verdere ontwikkeling.

Van 3D engineering naar prototyping naar productie

Het feit dat SSEB voor klanten van ideefase tot en met productie kan werken, biedt veel voordelen. Alle kennis en ervaring wordt op alle fronten ingezet. SSEB engineers staan dicht bij de klant, ze werken flexibel en op maat mee aan innovatieve projecten en procesoptimalisaties. Vaak werken ze in multidisciplinaire teams waar ook uw medewerkers deel in nemen. Door deze manier van werken borgen we kennis en kan er effectief gewerkt worden. Testresultaten van prototypes worden gedeeld en besproken.

Dankzij onze kennis van de klant, zijn sector, zijn werkvloer, zijn uitdagingen en doelen, hebben SSEB engineers vaak al aan één woord voldoende en kunnen ze proactief adviseren ten aanzien van optimalisaties en innovaties van processen, gereedschappen, machines en producten. Prototyping is voor de SSEB engineers erg belangrijk, dan wordt getest of alles optimaal is, of dat de engineering aangepast moet worden.

Wanneer klant en SSEB engineers over de testresultaten van het prototype tevreden zijn kan het product, het gereedschap of de machine in productie worden genomen. Klanten die ook de productie aan SSEB uit willen besteden om alles in één hand te houden, zijn welkom bij SSEB Systems, de productietak van SSEB.

Prototype laten maken?

SSEB laat u graag de mogelijkheden van prototyping zien. U staat in direct contact met een zeer ervaren engineer die u er alles over kan vertellen. Neemt u contact met ons op voor een afspraak?

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.