Digital Twin

Digital Twin draagt bij aan snellere en efficiënte machinebouw

De engineers van SSEB werken o.a. met het softwareprogramma Siemens MCD. Deze software helpt onze engineers bij het creëren van een ‘Digital Twin’ en is bij SSEB geïntegreerd met NX. Een Digital Twin is een virtuele representatie van bijvoorbeeld een proces of machine

Dankzij een Digital Twin vindt er commissioning (een vorm van controle waarmee kwaliteit gewaarborgd wordt) plaats vanaf het eerste concept tot en met het detailontwerp van de machine. Het is eigenlijk een virtuele inbedrijfstelling van je machine: een simulatie van de werking van de machine.

 

Verwar een Digital Twin niet met een 3D-ontwerp of simulatie; een Digital Twin gaat veel verder. Het is een virtueel model, dat in alle opzichten inwisselbaar is met daadwerkelijke producten en processen. En dit biedt veel voordelen:

Real-time testen van PLC programma
De PLC programmeur kan tijdens het programmeren direct zien wat elke geprogrammeerde handeling betekent voor de machine en kan hiermee controleren over PLC programma correct is. De programmeur ontdekt hierdoor ook makkelijker en sneller mogelijkheden voor procesoptimalisatie. Dit geldt ook voor eventuele fouten in het PLC programma: deze zijn direct zichtbaar in de virtuele representatie en daardoor meteen op te lossen.

Verifieer foutafhandeling
Het is mogelijk om fouten in de machine te simuleren. Hiermee kan gecontroleerd worden of er een correcte foutafhandeling plaats vindt en hiermee kunnen duidelijk instructie voor de machine operator gemaakt worden.

Trainen van operators
Machine operators kunnen met behulp van de Digital Twin getraind worden.
Al deze voordelen zorgen ervoor dat er minder of geen aanpassingen zijn bij de daadwerkelijke inbedrijfstelling van de machine, omdat de machine virtueel al volledig getest is. Dit kan tot maar liefst 30% tijd besparen.

Bestaande machines
Een Digital Twin wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe machines, maar biedt ook voordelen voor bestaande machines. Zo kan het gebruikt worden voor procesoptimalisatie en onderhoud van bestaande machines.
Samengevat heeft een Digital Twin de volgende voordelen:

    • Ontwerpfouten worden in een vroeg stadium zichtbaar en kunnen meteen opgelost worden
    • Het PLC programma kan real-time getest worden
    • Dit zorgt voor minder tot geen aanpassingen aan de machine bij de daadwerkelijke inbedrijfstelling omdat de machine dan al virtueel volledig getest is. Dit kan tot maar liefst 30% tijd besparen.
    • Voor bestaande machines kan een Digital Twin ingezet worden voor procesoptimalisatie en onderhoud.

Weten wat SSEB voor u kan betekenen? We denken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact op.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.