In combinatie met een speciaalmachine kan een productieproces optimaal geautomatiseerd worden.

Transportsysteem in samenwerking met robotspecialist RobWelding

Speciaalmachine meets Robot!

Robots krijgen een steeds belangrijkere rol als het gaat om productie- en procesautomatisering. Logisch, gezien de vele voordelen van robots, zoals een sneller productieproces en een constante kwaliteit. In combinatie met een speciaalmachine kan een productieproces optimaal geautomatiseerd worden.

De samenwerking tussen robotspecialist RobWelding en SSEB, voor opdrachtgever Priema, is hier een mooi voorbeeld van. Priema schakelde de expertise van beide partijen in bij de productie automatisering voor één van hun producten: een onderdeel van een auto armsteun.

De vraag: automatiseer het proces om het onderdeel vanuit de pers gesorteerd in een krat te laden. Dit werd tot nu handmatig gedaan: de onderdelen komen vanuit de pers op een transportband, werden hier handmatig vanaf gehaald en in kratten gelegd, voor verzending naar de klant.

Hoe hebben we dit proces kunnen automatiseren?
RobWelding ontwikkelde een robotinstallatie die de onderdelen in de kratten zou leggen. Er was een (speciaal)machine nodig om ervoor te zorgen dat de robot de onderdelen, vanaf de pers, op de juiste manier aangereikt zou krijgen. Aan SSEB de vraag om deze speciaalmachine te ontwikkelen. Bij de ontwikkeling was het uiterst belangrijk dat de speciaalmachine ervoor zorgt dat de onderdelen precies goed op de transportband gepositioneerd worden zodat de robot deze kan ‘grijpen’ en kan inleggen op de pallet.

Samenspel speciaalmachine en robots
Daarnaast moesten we er rekening mee houden dat het ging om drie verschillende soorten onderdelen voor de auto armsteun. De machine moest geschikt zijn voor al deze onderdelen.  Ook is het mogelijk dat er in de toekomst persen en/of onderdelen bijkomen. Hier moet de machine op ingesteld kunnen worden. Oftewel: deze speciaalmachine moet flexibel in te zetten zijn.

SSEB ontwikkelde een speciaalmachine, rekening houdend met deze voorwaarden.  Vanaf de pers worden de onderdelen opgevangen op een transportband en vervolgens in de machine gevoerd. Van te voren wordt de machine afgesteld op de betreffende onderdelen, zodat de juiste positionering bepaald kan worden. Dit kan met behulp van sensoren, waardoor de perfecte positie bepaald wordt voor de robot.

Als de juiste positionering bepaald is, schuift het onderdeel door, naar het gedeelte waar ze klaar liggen voor de robots om te grijpen voor in de kratten. Er kunnen acht onderdelen tegelijk klaar gelegd worden en deze worden ook alle acht tegelijk door de robot weggelegd in de krat.

Een mooi voorbeeld van hoe robots en speciaalmachines elkaar versterken ten behoeve van productie- en procesautomatisering.

Op zoek naar slimmere maatwerk oplossingen voor uw productieproces? Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak!

In combinatie met een speciaalmachine kan een productieproces optimaal geautomatiseerd worden.
Het engineeringsteam van SSEB, Smart Solutions Engineering Boxmeer
In combinatie met een speciaalmachine kan een productieproces optimaal geautomatiseerd worden.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.