oplossing voor foutloze assemblage van een veiligheidshamer.

Assembly mal met in-proces controle en borging

Een oplossing voor efficiënte en foutloze assemblage

Er zijn veel producten te noemen waarbij een foutloos ontwikkelingsproces essentieel is. Omdat deze producten bijdragen aan onze veiligheid. Een voorbeeld hiervan zijn veiligheidshamers.  Met een veiligheidshamer kun je in geval van nood snel uit je auto ontsnappen, bijvoorbeeld wanneer je te water bent geraakt. Een noodzakelijk hulpmiddel, dat levens kan redden.

Essentieel: een foutloos proces

Een vooraanstaand bedrijf in de automotivebranche, dat dit soort veiligheidshamers op de markt brengt, kwam bij SSEB met de volgende vraag:

Hoe kunnen we de assemblage van onze veiligheidshamers efficiënt en foutloos opzetten?

De veiligheidshamers van deze opdrachtgever bestaan uit een aantal onderdelen. Zo bestaat het handvat uit twee schaalonderdelen die in elkaar gezet moeten worden. Voor deze twee onderdelen in elkaar gezet worden, moet er een mesje tussen geplaatst worden. Dit mesje heb je nodig om je gordel door te snijden, mocht je bijvoorbeeld te water raken.  Een zeer belangrijk onderdeel van de veiligheidshamer dus, die absoluut niet vergeten mag worden.

Op het moment dat deze opdrachtgever bij SSEB kwam, werd dit proces nog handmatig uitgevoerd. Zowel het in elkaar zetten van de onderdelen als het controleren van de aanwezigheid van het mesje. De mogelijkheid dat de veiligheidshamer in elkaar gezet werd zonder mesje, was dus aanwezig.  Aan SSEB de taak om een (semi)automatisch proces te ontwikkelen wat niet alleen efficiënter zou zijn, maar ook zou voorkomen dat de schaalonderdelen in elkaar gezet worden zonder het mesje.

Assemblage gereedschap met in-proces controle

Wij ontwikkelden uiteindelijk een assemblage gereedschap met in-proces controle en borging. Dit gereedschap zorgt dat de schaaldelen goed in elkaar gedrukt worden en dat de aanwezigheid van het mesje altijd gecontroleerd wordt.

De aanwezigheid van het mesje wordt gecontroleerd door middel van een sensor. Als deze sensor constateert dat het mesje niet aanwezig is, gaat er een rood lampje branden. Op dat moment wordt de hendel van het gereedschap meteen vergrendelt: de twee schaaldelen van het handvat kunnen dan niet in elkaar gezet worden. Oftewel: het is onmogelijk om een veiligheidshamer in elkaar te zetten, zonder dat het noodzakelijke mesje aanwezig is.

3D geprinte mal

De mal waar de schaaldelen op gelegd worden is 3D geprint, vanwege de 3D vorm van de hamer. Dit heeft verder nog als voordeel dat we snel kunnen leveren aan de opdrachtgever mocht dit nodig zijn, wanneer bijvoorbeeld het ontwerp van het product veranderd.
Begin augustus is deze assemblage tool naar tevredenheid in bedrijf gesteld bij de opdrachtgever.

Meer lezen over onze projecten? Lees hier verder.

 

Een oplossing voor foutloze assemblage van een veiligheidshamer.
Het team van SSEB, Smart Solutions Engineering Boxmeer
Een oplossing voor foutloze assemblage van een veiligheidshamer.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.