Het creëren van een Digital Twin van een machine heeft veel voordelen voor het proces. Het is eigenlijk een virtuele inbedrijfstelling van je machine.

Digital Twin draagt bij aan snellere en efficiënte machinebouw

De engineers van SSEB  werken sinds kort met een nieuw softwareprogramma: Siemens MCD. Siemens MCD (Mechatronic Concept Design) zorgt dat commissioning (een vorm van controle waarmee kwaliteit gewaarborgd wordt) plaats vindt vanaf het eerste concept tot en met het detailontwerp van de machine. MCD van Siemens is bij SSEB geïntrigeerd met NX.

Virtuele inbedrijfstelling
Deze software helpt onze engineers bij het creëren van een ‘Digital Twin’. Een Digital Twin is een virtuele representatie van bijvoorbeeld proces of machine. Het creëren van een Digital Twin van een te ontwikkelen machine heeft veel voordelen voor het proces. Het is eigenlijk een virtuele inbedrijfstelling van je machine: een simulatie van de werking van de machine.

Verwar een Digital Twin niet met een 3D-ontwerp of simulatie; een Digital Twin gaat veel verder. Het is een virtueel model, dat in alle opzichten inwisselbaar is met daadwerkelijke producten en processen. En dit biedt veel voordelen voor engineers en machinebouwers die werkzaam zijn in de productie-industrie.

Ontwerpfouten worden hiermee in een vroeg stadium zichtbaar en kunnen meteen opgelost worden. Dit zorgt er voor dat er minder of geen aanpassingen zijn bij de daadwerkelijke inbedrijfstelling van de machine.

Real-life programmeren
Ook voor de PLC programmeur biedt deze virtuele inbedrijfstelling veel voordelen. De programmeur kan tijdens het programmeren direct zien wat elke geprogrammeerde handeling betekent voor de machine en ontdekt hierdoor makkelijker en sneller mogelijkheden voor procesoptimalisatie. Dit geldt dus ook voor eventuele fouten: deze zijn direct zichtbaar in de virtuele representatie en daardoor meteen op te lossen.

Daarnaast kunnen operators met behulp van een Digital Twin getraind worden.

Bestaande machines
Een Digital Twin wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe machines, maar biedt ook voordelen voor bestaande machines. Zo kan het gebruikt worden voor procesoptimalisatie en onderhoud van bestaande machines.

Samengevat heeft een Digital Twin de volgende voordelen:

  • Ontwerpfouten worden in een vroeg stadium zichtbaar en kunnen meteen opgelost worden.
  • Het PLC programma kan real-time getest worden
  • Dit zorgt voor minder tot geen aanpassingen aan de machine bij de daadwerkelijke inbedrijfstelling omdat de machine dan al virtueel volledig getest is. Dit kan tot maar liefst 30% tijd besparen.
  • Operators kunnen met behulp van een Digital Twin getraind worden
  • Voor bestaande machines kan een Digital Twin ingezet worden voor procesoptimalisatie en onderhoud.
Het creëren van een Digital Twin van een machine heeft veel voordelen voor het proces. Het is eigenlijk een virtuele inbedrijfstelling van je machine.
Het team van SSEB, Smart Solutions Engineering Boxmeer
Het creëren van een Digital Twin van een machine heeft veel voordelen voor het proces. Het is eigenlijk een virtuele inbedrijfstelling van je machine.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.