engineering-3D-printen-speciaalmachine-machinebouw-machine-sseb-smart-solutions-engineering-boxmeer-krak.png

3D printen voor (speciaal) machinebouw

De 3D printing technologie is de afgelopen jaren snel ontwikkeld naar het huidige niveau van kwaliteit en printsnelheid. 3D printen biedt hierdoor steeds meer mogelijkheden voor verschillende disciplines binnen de technische industrie, waaronder (speciaal) machinebouw.

Al een aantal jaar voorziet SSEB haar klanten van 3D geprinte producten maar deze techniek biedt ook kansen binnen onze eigen engineering. De engineers van SSEB hebben zich hier de afgelopen jaren in verdiept.

Uitvoerig testen door 3D te printen
3D printen is met name interessant op het gebied van machine engineering. Vooral als het gaat om een speciaalmachine, die doorgaans eenmalig ontworpen worden. Een uitvoerig testprogramma is dan erg belangrijk. Om tijdens de ontwikkeling op een snelle en nauwkeurige manier onderdelen te testen is 3D printen dé aangewezen techniek.  Een onderdeel dat we willen testen op bijvoorbeeld werking, materiaal en/of vorm laten we 3D printen. Het onderdeel kan op deze manier uitgebreid getest worden en de engineer kan eenvoudig verbeteringen aanbrengen.

Snel, nauwkeurig en zuinig produceren
Naast het gebruik van 3D geprinte producten voor testdoeleinden, worden deze ook toegepast in onze (speciaal) machines. 3D printen is een zeer snelle, nauwkeurige en zuinige manier van produceren. Het brengt daarnaast mogelijkheden met zich mee die je met verspanen niet kunt realiseren (complexe vormen).

Een projectvoorbeeld is de toepassing van een 3D-vorm geïntegreerd in een tandwiel. Dit was een onderdeel van een machine ontwikkeld door de SSEB engineers, een machine om tot 8 meter lange producten te assembleren.

In deze machine moesten we lange en flexibele producten verenkelen en dus scheiden. Vanwege de vorm en steeds wisselende oriëntatie is dit onderdeel voor deze toepassing ontworpen. In combinatie met een smart camera ontstond een functionele oplossing.

Benieuwd wat de SSEB engineers voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.