Productieautomatisering turnkey: ontwikkeling, levering en inbedrijfstelling van een speciaalmachine

Turn-key productie automatisering: ontwikkeling, levering en inbedrijfstelling van een speciaalmachine

Opdrachtgever: machinebouwer in de industriële textielindustrie

Toegepaste expertises: ontwikkeling, engineering, automatisering, procesoptimalisatie, projectmanagement, machinebouw, afname en inspectie

Een aantal jaar geleden bouwde SSEB al een speciaalmachine voor deze opdrachtgever, een machinebouwer in de industriële textielindustrie. Met deze machine werd het lijmproces van de twee onderdelen van een rakel geautomatiseerd. Een paar maanden terug had deze opdrachtgever een nieuwe vraag voor SSEB: ontwikkel een speciaalmachine waarmee het opruwen van een rubberstrook (onderdeel van de rakel) geautomatiseerd wordt.

Deze opdrachtgever staat in de MT100, met de volgende toelichting: “Grote kans dat producten waarmee je dagelijks in aanraking komt, bedrukt zijn door de machines van deze machinebouwer. Dit bedrijf maakt drukmachines en verbruiksgoederen voor de grafische en textielindustrie.” De opdrachtgever heeft een uitgebreide productportfolio, met hierin onder andere een breed scala van rotatiezeefdruksystemen en digitale printsystemen.

Een paar jaar terug was de vraag van de opdrachtgever aan SSEB om een speciaalmachine te ontwikkelen en te bouwen waarmee het lijmproces van een rakel geautomatiseerd werd.  Een rakel bestaat uit een RVS strook en een strook van PU materiaal (rubberstrook), die aan elkaar gelijmd worden.

De RVS strook en de rubberstrook werden voorheen handmatig aan elkaar gelijmd. Dit kostte niet alleen veel tijd maar zorgde ook voor veel kwaliteitsproblemen. SSEB heeft een speciaalmachine ontwikkeld en gebouwd waarbij deze twee onderdelen automatisch aan elkaar gelijmd worden.

Productie automatisering: opruwen strook PU materiaal
Een paar maanden terug kwam de opdrachtgever opnieuw bij SSEB met de vraag een speciaalmachine te ontwikkelen en te bouwen, wederom voor een rakel. Een andere rakel in dit geval èn een ander deel van het proces dat geautomatiseerd moest worden.

In dit geval was de vraag om een speciaalmachine te ontwikkelen die het opruwen van de strook van PU materiaal (rubberstrook) zou automatiseren.  De rubberstrook wordt altijd opgeruwd voor deze aan de RVS strook gelijmd wordt, om zo de hechting van de lijm te bevorderen. Dit werd altijd met de hand gedaan. Belangrijkste reden om deze stap in het proces te automatiseren was om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast zou het natuurlijk ook tijd besparen.

Vandaar de vraag van de opdrachtgever aan SSEB om een speciaalmachine te ontwikkelen die dezes stap in het proces zou automatiseren.  Belangrijk hierbij was dat het mogelijk moest zijn om verschillende strooklengtes te kunnen opruwen.

Speciaalmachine: van idee tot en met de bouw
Voor we beginnen met het ontwikkelen en bouwen van een machine, doen we altijd eerst een vooronderzoek en maken we eventueel een prototype. Hierdoor besparen we tijd en geld in het latere proces, omdat technische problemen of onmogelijkheden tijdig bekend worden. Tijdens het vooronderzoek sparren we regelmatig met de opdrachtgever.

SSEB verzorgde binnen dit project het hele pakket voor de opdrachtgever:  van de ontwikkeling en engineering van de speciaalmachine tot het bouwen en inbedrijfstellen.  Inclusief het programmeren van de software en het assembleren van de besturingskast.  Zo ontzorgen wij onze klant van begin tot eind.

Op zoek naar slimmere maatwerk oplossingen voor uw productieproces? Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak!

Productieautomatisering turnkey: ontwikkeling, levering en inbedrijfstelling van een speciaalmachine
Het team van SSEB, Smart Solutions Engineering Boxmeer
Productieautomatisering turnkey: ontwikkeling, levering en inbedrijfstelling van een speciaalmachine

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.