Avans studenten ontwerpen voor SSEB een systeem dat blanks en halffabricaten ((semi)-automatisch) in en uit een dieptrekpers haalt.

Studenten Avans versterken het team van SSEB

Boxmeer mei 2018 – Barrie, Bas, Luuk, Finn, Bram en Rens zijn derdejaarsstudenten van de opleiding Werktuigbouwkunde aan de Avans Hogeschool in Breda. Sinds kort versterken zij tijdelijk het team van SSEB: wekelijks werken ze bij ons op kantoor hard aan hun constructieopdracht.

De studenten kregen vanuit Avans Hogeschool de opdracht om een differentiatie project te doorlopen, in de richting van Constructietechniek of Energietechniek. SSEB had een interessante opdracht voor hen in de Constructietechniek, waar zij enthousiast mee aan de slag gingen. “Via een van onze leraren kwamen we in contact met SSEB. Hij dacht dat het bedrijf en deze opdracht goed bij ons zouden passen. En toen was ons verdiepten in SSEB waren we inderdaad meteen enthousiast! We zagen op de website van SSEB foto’s van alle complexe machines die zij ontworpen en ontwikkeld hebben en wilden graag deze opdracht voor hen doen”, aldus de studenten.

De opdracht betreft het ontwerpen van een systeem dat blanks en halffabricaten ((semi)-automatisch) inlegt en uit een dieptrekpers haalt. Een voorwaarde voor het systeem is een flexibele en modulaire inzetbaarheid. De studenten zullen uiteindelijk een rapport en 3D concept opleveren. ‘De grootste uitdaging voor ons is dat we ons op nieuw terrein bevinden. We hebben zelf nog niet zoveel ervaring met de persindustrie. Ook is het een uitdaging dat we bezig zijn met een product waar momenteel geen vergelijkbaar product van op de markt is’.

Aanleiding voor deze opdracht is dat dieptrekken en vormen van grote sheet metal producten in relatief kleine series, middels een pers, vaak niet geautomatiseerd is. Het inleggen en het uithalen van blanks en halffabricaten gebeurt dan voornamelijk nog met de hand. Vooral bij grotere producten is dit niet efficiënt en ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van medewerkers. Het automatiseren en/of vergemakkelijken van het inleggen en uithalen zou dus veel voordelen opleveren voor SSEB en onze klanten.

SSEB heeft de studenten gevraagd een aantal concepten uit te werken  voor een hulpgereedschap om bovengenoemde kans te benutten. Dit hulpgereedschap zal modulair op te bouwen moeten zijn en daarmee aanpasbaar aan diverse situaties en producten.

Ondertussen zijn de studenten al een tijd druk bezig met de opdracht. Zowel wij als zij zijn erg tevreden over de samenwerking: “Het team van SSEB  is een gedreven team en altijd bereid om vragen te beantwoorden. Ook is het erg fijn om ideeën uit te wisselen en feedback te krijgen van mensen die al ervaring hebben met de uitdagingen waar wij tegen aan lopen. Verder zijn alle voorzieningen om goed aan het project te kunnen werken voor ons geregeld”.

We zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.