Maak speciaalmachines flexibeler en rendabeler met cobots

Maak speciaalmachines flexibeler en rendabeler met cobots!

Al een aantal jaar wordt er gesproken over de mogelijkheden en voordelen van cobots. Afgelopen jaar groeide de cobotmarkt harder dan ooit tevoren. Steeds meer logistieke en productiebedrijven zien het voordeel van cobots: flexibel, snel in te zetten en gebruiksvriendelijk.

‘Cobot’ staat voor collaboratieve robot. Een robot die samenwerkt naast en met de mens. Al jaren bekend als een ‘veilige robot’, geschikt om in een productiehal te plaatsen zonder hekwerk.

Hoe halen we het meeste rendement uit een cobot? 

Eindeloze mogelijkheden
De mogelijkheden voor procesautomatisering zijn eindeloos met een cobot. Verschillende toepassingen zijn snel en eenvoudig te realiseren.  Dat zit ‘m deels in de gebruiksvriendelijkheid van het softwareprogramma, waardoor programmeerwerk snel aan te passen is en de cobot weer andere handelingen kan verrichten. Bovendien werkt en communiceert een cobot uitstekend samen met andere componenten binnen het productie- of verpakkingsproces.

Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van toepassingen voor een cobot:

– Een cobot kan ingezet worden op een assemblagelijn. Hier kan de cobot dan verschillende taken uitvoeren, zoals lassen, monteren en schroeven.
– Het verpakken, verplaatsen en herorganiseren van producten.

Speciaalmachine & cobot
Ook bij SSEB blijven we onderzoek doen naar de mogelijkheden die een cobot te bieden heeft. Sinds kort staat er in onze eigen productiehal een cobotopstelling waarmee we testen uitvoeren voor onze opdrachtgevers. Momenteel wordt er getest met het overnemen van een manuele Pick & Place handeling. Daarbij worden producten middels een transportband aan- en afgevoerd en worden er sensoren toegepast, waarbij ook de communicatie tussen de verschillende componenten getest wordt.

De cobot kan een slimme oplossing zijn als component van een speciaalmachine, maar is geen automatisering op zichzelf. Het is weliswaar een zeer flexibel component met heel veel mogelijkheden, maar alleen de juiste integratie van een cobot maakt deze tot een succes. En hier ligt de kracht van SSEB.

Weten wat SSEB voor u kan betekenen? We denken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact op.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem direct contact op via 0485 361 025 of info@sseb.eu.